Vloerverwarming thermostaat

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat heeft als functie om de temperatuur van je vloerverwarming te regelen. Door gebruik te maken van een thermostaat is het zowel bij vloerverwarming met warm water als met elektriciteit mogelijk om heel concreet de temperatuur van de ruimte in te stellen. Daarnaast kan door middel van een voeling worden bepaald wanneer de temperatuur van het water te hoog wordt waardoor de toevoer tot de centrale verwarming bijvoorbeeld automatisch wordt afgesloten. Op deze manier zorg je er voor dat de ruimtes in huis steeds aangenaam warm aanvoelen zonder dat je er ook maar enig omkijken naar hebt.

Thermostatische groepsafsluiters

Wanneer je in huis over verschillende ruimtes beschikt die zijn voorzien van vloerverwarming is het absoluut bijzonder belangrijk om na te gaan of je systeem over thermostatische groepsafsluiters beschikt. Is dat niet het geval dan wil dat zeggen dat je niet de mogelijkheid zal hebben om de temperatuur van de vloerverwarming ruimte per ruimte anders in te stellen. Met andere woorden, de temperatuur die op de thermostaat wordt ingesteld geldt niet zomaar voor één ruimte, maar wel voor de volledige woning, zelfs in ruimtes waar dit eigenlijk niet nodig is. Het spreekt voor zich dat er op deze manier meer energie nodig is dan wanneer je over de mogelijkheid zou beschikken om de temperatuur per ruimte in te stellen.

Thermostaat vloerverwarming uitschakelen

Het spreekt voor zich dat het zonder probleem mogelijk is om de thermostaat van vloerverwarming uit te schakelen. Veel mensen maken dan ook maar wat graag gebruik van deze mogelijkheid, bijvoorbeeld wanneer ze voor enige tijd op vakantie gaan of wanneer de warme zomermaanden aanbreken. Het moet echter gezegd dat het uitschakelen van de thermostaat van je vloerverwarming doorgaans geen goed idee is. Wanneer het systeem opnieuw wordt aangeschakeld dient het water immers volledig opnieuw te worden opgewarmd en dat kan niet alleen lang duren, daarnaast heeft deze manier van werken ook geen positieve impact op je energiefactuur.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.