Vloerverwarming laminaat

Je wilt je huis voorzien van vloerverwarming, maar je weet niet of dit kan in combinatie met laminaat? Wij zijn experts op het gebied van vloerverwarming en hebben het antwoord voor je. Het belangrijkste dat je in gedachten moet houden is dat de vloerbedekking geschikt moet zijn. Een vloerbedekking die het proces van verwarmen vertraagt is er één die niet geschikt is. Laminaat is een vloerbedekking die wél goed samengaat met vloerverwarming, maar er zijn wel voorwaarden.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten vloerverwarming voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Voorwaarden vloerverwarming laminaat

Waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van laminaat voor vloerverwarming is het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kan er namelijk voor zorgen dat de vloerverwarming niet optimaal werkt. Het is daarom verstandig om speciale isolatiemateriaal aan te schaffen indien je vloerverwarming wilt hebben in jouw huis.

Een ander belangrijk punt is dat er rekening moet worden gehouden met de werking van hout. Hout zet uit of krimpt indien de temperatuur omhoog of omlaag gaat. Niet elk merk is daarom geschikt voor het gebruik van vloerverwarming.

Eigenschappen van goede laminaat voor vloerverwarming

Er zijn 4 eigenschappen van geschikte laminaat voor vloerverwarming. Dat zijn:

  1. Warmtegeleiding
  2. Geen ondervloer nodig
  3. Geen radiatoren nodig
  4. Vloerverwarming als hoofdverwarming mogelijk

1) Nu zullen we kort de 4 eigenschappen bespreken. Het is belangrijk dat laminaat de warmte niet tegenhoudt. Hout is een materiaal dat zeer goed isoleert. Normaal laminaat is dikker dan laminaat gemaakt voor vloerverwarming.

2) Bovendien heeft normaal laminaat een ondervloer nodig. Dit versterkt het isolerende effect, wat je juist niet wilt. Het gevolg is dat je veel warmte verliest en de energiekosten stijgen.

3 en 4) Omdat normaal laminaat niet optimaal kan functioneren met vloerverwarming is het noodzakelijk om radiatoren te plaatsen zodat de ruimte goed wordt verwarmd. Dit is natuurlijk niet de reden waarom je voor vloerverwarming kiest. Je wilt genieten van een heerlijke warme vloer en een warme ruimte. Speciaal laminaat gemaakt voor vloerverwarming is dun en heeft daarom geen radiatoren nodig. Waardoor je optimaal kunt genieten van de vloerverwarming.

Het is belangrijk om bij de aankoop van laminaat te letten op het logo links. Dit logo geeft aan of de warmte kan opstijgen en dus niet wordt belemmerd door de vloerbedekking.

 

Verkoelen met laminaat, is het mogelijk?

Steeds meer mensen willen met vloerverwarming ook verkoelen. De vraag is dan of verkoelen samen gaat met laminaat. Het antwoord hierop is ja. In principe werkt koeling van de vloerverwarming hetzelfde als het verwarmen. In plaats van warm water loopt er dan koud water door de vloerverwarmingsbuizen. De vraag is of het eigenlijk wel werkt en of het beter werkt dan bijvoorbeeld een airconditioning. Verkoelen met vloerverwarming wordt ervaren als aangenamer dan een airco.

Onderhoud en verantwoordelijkheid

Als u jarenlang wilt genieten van uw vloer en vloerverwarming is het belangrijk om de vloer te onderhouden. Houd je aan de onderhoudsvoorschrift en wees erop voorbereid dat hout door de verwarming sneller uit droogt. Speciale hulpmiddelen kunnen dit tegen gaan.

Ons advies

Het gebruik van standaard laminaat raden wij sterk af. Op de markt bestaan er vele merken die geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit soort laminaat is dunner dan het standaard laminaat. Daarnaast geleidt laminaat, dat gemaakt is voor vloerverwarming, beter de warmte in een ruimte. Er zijn daarom geen radiotoren nodig en een ondervloer is dan ook niet nodig. Laminaat dat speciaal gemaakt is voor vloerverwarming kan perfect samen met vloerverwarming als hoofdverwarming. Lees ook: prijzen van vloerverwarming onder laminaat.

Wij raden je aan om je eerst goed te informeren over de verschillende mogelijkheden. Het makkelijkste is om op deze site bij het aanvragen van de offertes al aan te geven dat je laminaat als vloerbedekking wilt. Dit kan je veel geld besparen in de toekomst, aangezien het gebruik van de verkeerde laminaat voor een inefficiënte werking zorgt van de vloerverwarming.

Vraag vrijblijvend advies aan bij verschillende vloerverwarmingsspecialisten uit jouw regio en vergelijk de opties.

Andere soorten vloerbedekking:

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.