Vloerverwarming als hoofdverwarming

Wanneer je vloerverwarming neemt heb je twee opties:

  • Je kunt de vloerverwarming als hoofdverwarming nemen
  • Je kunt de vloerverwarming als bijverwarming nemen

Waarom überhaupt voor vloerverwarming kiezen?

De reden dat mensen voor vloerverwarming kiezen is, omdat het zorgt voor lekkere warme voeten, maar het is ook een duurzame investering en er is daardoor meer comfort in de woning aanwezig. De vloerverwarming zorgt dus voor comfort, maar zij is ook energiezuinig. De warmte komt uit de vloer en hierdoor ontstaat er een optimale verspreiding. Dit zorgt er voor dat de gevoelstemperatuur een stuk beter wordt en hierdoor kan de thermostaat ook een stuk lager in worden gesteld. Een andere bijkomstigheid wat gemakkelijk is, is dat de vloerverwarming onzichtbaar is. Er zijn geen radiotoren voor nodig en dus zijn er ook geen beperkingen in die inrichting. Het is ook beter voor je gezondheid en de kans dat je verkouden wordt, is een stuk kleiner. Dit komt doordat er minder sprake is van stofcirculatie. Voor mensen met een allergie is de vloerverwarming een goede keuze. Lees ook: vloerverwarming voordelen en nadelen.

Verschil hoofdverwarming en bijverwarming

De keuze bij vloerverwarming kan gemaakt worden tussen hoofdverwarming en bijverwarming. Als de keuze wordt gemaakt voor de vloerverwarming als hoofdverwarming dan zijn er geen andere warmtebronnen nodig. Bij de bijverwarming is dit wel het geval, dan is de vloerverwarming als extra, om bij te verwarmen zoals de naam al aangeeft. De vloerverwarming wordt daarom vaker als hoofdverwarming gekozen. In nieuwe woningen wordt er vaak gekozen voor deze variant. Maar in oudere woning kan de vloerverwarming vaak als bijverwarming worden gebruikt. Dit hangt er ook vanaf of dat je bijvoorbeeld een nieuwe vloer kiest en hoe de rest van de woning is geïsoleerd.

Wanneer je  een nieuwe vloer gaat leggen en de oude vloer er uit gaat halen kun je altijd overwegen om ook voor de vloerverwarming als hoofdverwarming te kiezen, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen. De woning kan optimaal worden verwarmd en veel mensen vinden het fijn dat de vloer lekker verwarmd is. Kinderen spelen niet op de koude vloer, maar zij kunnen gewoon met blote voeten of sokken rondlopen en lekker op de vloer spelen. Er zijn geen kleden nodig om te zorgen dat het lekker warm is aan je voeten, de vloerverwarming houdt het lekker warm. Het is voor veel gezinnen een groot voordeel als zij eenmaal vloerverwarming hebben als hoofdverwarming. Er kan zoveel geld worden bespaard ieder jaar, want de vloerverwarming is echt energiezuinig. Per jaar kan er gemiddeld 180 m3 gas bespaard worden, wat neer komt op een besparing van 117 euro per jaar ( hier komen de vast kosten van gas nog bij!).

Belangrijke aanvullende informatie:

Voordelen vloerverwarming als hoofdverwarming

Wanneer de keuze uit gaat naar de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt de kamertemperatuur geregeld door de warmteafgifte van de vloer. De vloerverwarming kan gebruikt worden als belangrijkste warmtebron. Deze warmteafgifte is ongeveer 100 watt/m2. De ruimte die wordt verwarmd, wordt vanuit de vloer verwarmd en daarom wordt alle warmte gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kun je besparen op de energiekosten, want de thermostaat kan twee of drie graden lager worden gezet. Het wordt aangenaam warm in de woning wanneer je de vloerverwarming aan hebt gezet. Om het maximale rendement uit vloerverwarming te behalen kun je het beste je huis zo goed mogelijk isoleren. Dit begint bij de isolatie van vloerverwarming.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.