Vloerverwarming opstarten

Eerste keer vloerverwarming opstarten

Wanneer je een systeem met vloerverwarming in de woning hebt geïnstalleerd zal er een bepaald ogenblik komen waarbij je deze voor de eerste keer wenst op te starten. Het opstarten van het vloerverwarmingssysteem mag je echter pas doen zo’n 6 weken nadat de dekvloer is aangebracht. Deze moet namelijk eerst de mogelijkheid krijgen om volledig uit te harden vooraleer er warmte door de buizen wordt afgegeven. Over wat dan moet gebeuren bestaat de nodige discussie. In principe wordt het aangeraden om de vloerverwarming reeds op te starten vooraleer bijvoorbeeld de betegeling plaatsvindt. Wil je toch eerst de vloer volledig afwerken, dan dien je deze nog even de tijd te geven vooraleer de vloerverwarming wordt aangeschakeld. Deze periode dient minimaal 1 week te bedragen.

Verhoging van één graad per dag

Wanneer je, je systeem met vloerverwarming voor de eerste keer opstart is het zeer belangrijk om de opstart niet in één keer volledig uit te voeren. De temperatuur in de buizen dient met één graad per dag te worden opgedreven tot deze uiteindelijk de gewenste temperatuur bereikt. Het stelselmatig verhogen van de temperatuur in de buizen is nodig om problemen met de vloer te voorkomen. Een te snelle opwarming kan zorgen voor scheuren in de vloer of kan andere schade aan je vloer veroorzaken. Hou hier dus zeker en vast rekening mee bij het opstarten van je vloerverwarming.

Afsluiten en opstarten van vloerverwarming

Veel mensen kiezen er voor om tijdens bijvoorbeeld vakanties of de zomermaanden hun vloerverwarming uit te schakelen. Dat is echter helemaal niet zo interessant als het op het eerste zicht lijkt. Het systeem wordt op deze manier namelijk volledig uitgeschakeld waardoor deze zichzelf terug volledig dient op te warmen en dat kost behoorlijk veel energie. Beter is daarom om de temperatuur gewoon wat lager te draaien waardoor het systeem minder moeite heeft om terug haar maximale temperatuur te behalen.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.