Vloerverwarming nachtverlaging

Waarom gebruikmaken van nachtverlaging?

Wanneer je in huis gebruik maakt van een systeem met vloerverwarming zal je deze niet altijd continue op haar normale temperatuur willen laten draaien. Standaard beschikt vloerverwarming aan de grond immers over een temperatuur van zomaar even 30 graden. Wanneer je bijvoorbeeld ’s nachts in bed ligt is het niet de bedoeling dat je vloerverwarming je volledige huis verwarmt, in het bijzonder omdat je er toch niet van kan genieten. Interessanter is het dan om gebruik te maken van nachtverlaging waarbij de temperatuur iets lager wordt gezet, maar de vloerverwarming niet wordt uitgeschakeld. Het uitschakelen van de vloerverwarming zorgt er voor dat deze iedere dag volledig opnieuw moet worden opgewarmd en dat is niet alleen onbegonnen werk, daarnaast pleegt het een directe aanslag op je energiefactuur.

Temperatuur bij nachtverlaging

De temperatuur die je tijdens de nacht aan je vloerverwarming door geeft is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er bijvoorbeeld de periode in het jaar. Veel mensen gebruiken hun vloerverwarming tijdens de zomer ook als een vorm van afkoeling. Wanneer je hier eveneens gebruik van wenst te maken kan het interessant zijn om de temperatuur te verlagen tot een minimum van 16 graden. Veel mensen kiezen er voor om deze temperatuur, vooral tijdens de nacht nog lager te doen dalen, maar dat wordt zeer sterk afgeraden, in het bijzonder vanwege het risico op condensvorming.

Automatische temperatuurregeling

Wanneer je gebruik maakt van elektrische vloerverwarming is het mogelijk om de temperatuur veel specifieker en op korte termijn te beïnvloeden. Je kan er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat de vloerverwarming ’s nachts (gedeeltelijk) wordt uitgeschakeld terwijl ze rond het tijdstip dat je moet opstaan wordt aangeschakeld. Op deze manier ben je verzekert van een koele nachtrust terwijl je de volgende morgen toch kan opstaan op een heerlijk verwarmde vloer. Ook door middel van een automatische temperatuurregeling is het dus mogelijk om nachtverlaging toe te passen.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.