Vloerverwarming badkamer kosten

kosten badkamer vloerverwarmingDe badkamer is misschien wel de ruimte in huis waar vloerverwarming het best tot haar recht komt. Hoe vaak komt het namelijk niet voor dat je gewoon op blote voeten voor de spiegel staat wanneer je, je make-up op doet of je gewoon klaarmaakt voor het werk? Bovendien is het ook veel comfortabeler om uit die warme douche te stappen op een lekker warme vloer dan wanneer je gebruik moet maken van tien handdoeken om een beetje je warme voeten te behouden. Denk jij er omwille van deze reden(en) ook aan om vloerverwarming te plaatsen in de badkamer, maar wil je in eerste instantie graag een beeld hebben van de kosten die hier precies aan verbonden zijn? Wij zetten dit allemaal graag even voor jou op een rijtje!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten vloerverwarming voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost vloerverwarming voor in de badkamer?

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om de vloerverwarming in de badkamer in te frezen. Er wordt hierbij dan ook steeds gebruik gemaakt van traditionele vloerverwarming. Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je over de mogelijkheid beschikt om die vervelende en grote radiatoren uit je badkamer achterwege te kunnen laten is het belangrijk om rekening te houden met een zo kort mogelijke H.O.H. afstand. Wanneer je er voor kiest om een grotere H.O.H. afstand te hanteren kan dit dan wel het prijskaartje van je investering drukken, daar staat wel tegenover dat de vloerverwarming dan uitsluitend ingezet zal kunnen worden als bijverwarming. De radiatoren zullen dan dus met andere woorden alsnog noodzakelijk zijn. Om je een goed beeld te geven van wat het realiseren van vloerverwarming in de badkamer nu ongeveer kost hebben we alvast enkele kosten voor jou op een rijtje gezet middels onderstaande tabel:

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Bijverwarming Gemiddelde kostprijs
Tot 10 m2 Tot 15 m2 Tot 20 m2 Tussen 760 & 835 euro
Tot 20 m2 Tot 30 m2 Tot 40 m2 Tussen 860 & 925 euro
Tot 30 m2 Tot 45 m2 Tot 60 m2 Tussen 960 & 1.075 euro
Tot 40 m2 Tot 60 m2 Tot 80 m2 Tussen 1.125 & 1.150

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de buizen die worden ingefrezen voor vloerverwarming steeds per zogenaamde groep worden geplaatst. De buizen mogen immers niet langer zijn dan 120 meter. Is dit wel het geval, dan kan het namelijk zomaar voorkomen dat er drukverlies ontstaat en dat zal je als vanzelfsprekend steeds willen voorkomen.

De prijsopbouw van vloerverwarming in badkamer

De prijsopbouw waar je rekening mee dient te houden op vlak van vloerverwarming in de badkamer is eigenlijk zeer transparant. De prijsopbouw bestaat dan ook uit slechts 3 delen. We onderscheiden op dit vlak de materiaalkosten (goed voor 48 procent van de totale som) van de arbeidskosten (goed voor 47 procent van het totale prijskaartje). De resterende 5 procent van de kosten is voorbehouden voor de afvoerkosten die eventueel gemaakt dienen te worden.

Jij als eigenaar van de woning kan op verschillende manieren besparen op het realiseren van vloerverwarming in je badkamer. De afvoerkosten van 5 procent kan je bijvoorbeeld kwijtspelen door zelf eventueel afval weg te brengen. Bovendien zorgt het niet onaanzienlijke aandeel aan arbeidskosten er voor dat ook een vergelijking uitvoeren meteen een behoorlijk verschil kan maken. Het mag dan ook duidelijk zijn, vooraleer de plaatsing van je vloerverwarming in de badkamer uit te besteden is het altijd interessant om rekening te houden met deze bespaartips.

Keuze 1: Welk type vloerverwarming?

In de badkamer van je woning kan je een keuze maken uit twee verschillende soorten vloerverwarming. We onderscheiden op dit vlak de traditionele vloerverwarming van de elektrische variant. De elektrische variant heeft als belangrijkste voordeel dat ze in aankoop voordeliger is en sneller af en aan kan worden gezet, maar op vlak van algemeen verbruik is de traditionele vloerverwarming nog steeds veruit de interessantste.

Keuze 2: Hoofd- of bijverwarming?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het altijd van belang om voor jezelf uit te maken of je uiteindelijk kiest voor vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming. In het eerste geval dien je er rekening mee te houden dat de gemiddelde kostprijs zo’n 150 euro per systeem hoger zal komen te liggen. Dit prijsverschil is zeer beperkt, maar in de praktijk heeft kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming in je badkamer wel grote gevolgen. Zo zal je geen gebruik meer moeten maken van radiatoren waardoor er binnen in je woning heel wat ruimte kan worden bespaard.

Keuze 3: Eventuele extra opties

Wanneer je er uiteindelijk voor hebt gekozen om in je badkamer gebruik te maken van traditionele vloerverwarming zal je merken dat er verschillende extra opties een niet onbelangrijke invloed kunnen hebben op het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht, in tegendeel. Hoewel onderstaande opties als vanzelfsprekend niet altijd noodzakelijk zijn kunnen ze in bepaalde omstandigheden toch een niet onbelangrijke meerwaarde betekenen.

Type optie Gemiddelde kostprijs
Pompschakelaar Tussen 70 & 105 euro
Aansluiting op stadsverwarming Ongeveer 80 euro
Verwijderen van radiatoren Tussen 25 & 35 euro
Monteren van bypass-ventiel Tussen 50 & 75 euro

Interessante bespaartips

Ben je er ondertussen ook wel van overtuigd dat vloerverwarming in jouw badkamer een absolute meerwaarde kan betekenen? Wil je er omwille van deze reden dan ook graag voor kiezen om vloerverwarming te plaatsen, maar ben je een beetje geschrokken van de hoge kostprijs? Door middel van onderstaande bespaartips wordt vloerverwarming in je badkamer plaatsen meteen een behoorlijk stuk voordeliger.

  • Kiezen voor traditionele vloerverwarming. Het mag dan op vlak van investering iets duurder zijn, kiezen voor traditionele vloerverwarming levert je op het einde van de rit altijd een aantrekkelijk financieel voordeel op. De vaste kosten liggen voor traditionele vloerverwarming op jaarbasis dan ook gemiddeld 70 euro lager in vergelijking met elektrische vloerverwarming.
  • Meerdere projecten. Het is altijd interessant om er voor te kiezen om meerdere projecten te laten combineren. Wil je bijvoorbeeld niet alleen vloerverwarming laten aanleggen, maar beschik je tevens over een verouderde cv-installatie welke dringend aan vervanging toe is? Laat deze verschillende werkzaamheden dan bij voorkeur samen uitvoeren. Je zal merken dat dit je in de praktijk altijd een financieel voordeel zal opleveren.
  • Kiezen voor bijverwarming. Het is beslist niet noodzakelijk om altijd te kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, in tegendeel. Wel brengt dit als (extra) interessant voordeel met zich mee dat je heel wat ruimte kan besparen doordat er geen radiatoren meer gebruikt dienen te worden. Kiezen voor vloerverwarming als bijverwarming zal evenwel het comfort in de badkamer reeds aanzienlijk verhogen waardoor ze ook in deze vorm een interessante meerwaarde kan betekenen.

 

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.