Capaciteit vloerverwarming

Capaciteit van vloerverwarming bepalen

Om vloerverwarming te berekenen is het noodzakelijk om met een aantal factoren rekening te houden. Het wattage dat nodig is om er voor te zorgen dat de vloerverwarming over voldoende capaciteit beschikt om de benodigde ruimtes te verwarmen wordt berekend op basis van een relatief eenvoudige formule. Door lengte x breedte x hoogte te doen wordt in eerste instantie duidelijk over hoeveel kubieke meter ruimte je woning of de ruimte in kwestie beschikt. Het verkregen aantal kubieke meter dient vervolgens te worden vermenigvuldigd met 70 watt wat meteen duidelijk maakt welk wattage de ruimte nodig heeft. Op basis hiervan kan je de capaciteit van je vloerverwarming bepalen.

Invloed warmteverlies op capaciteit

Bovenstaande klinkt zeer eenvoudig, alleen moet je er wel rekening mee houden dat niet alle warmte die wordt opgewekt ook in de ruimte wordt vastgehouden. Om de volledige benodigde capaciteit te kunnen berekenen is het daarom van cruciaal belang om rekening te houden met de mate waarin er warmteverlies kan optreden in de woning. Hoe meer warmteverlies er plaatsvindt, des te hoger de capaciteit van de vloerverwarming moet zijn (zeker wanneer deze fungeert als hoofdverwarming) en des te hoger het energieverbruik zal komen te liggen.

Lage opwarming door vloerverwarming

In bepaalde ruimtes kan al snel het idee ontstaan dat de vloerverwarming over een onvoldoende capaciteit beschikt. Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat dit vaak een foutief beeld schept van de realiteit. Neem nu bijvoorbeeld de badkamer. Veel mensen die er voor kiezen om gebruik te maken van vloerverwarming op basis van warm water trekken het systeem door in meerdere ruimtes in de woning. Dat geldt dus ook voor de badkamer. Alleen is het zo dat een badkamer continue verwarmen niet noodzakelijk is waardoor er veelal voor wordt gekozen om de vloerverwarming op een lager pitje of zelfs helemaal uit te schakelen. Wat dat betreft kan het enige tijd duren vooraleer het water terug is opgewarmd, maar dat kan perfect worden voorkomen door gebruik te maken van elektrische vloerverwarming. Denk dus niet omdat de opwarming enige tijd in beslag neemt dat de capaciteit van het systeem meteen onvoldoende is.

Meer informatie?

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.