Vloerverwarming woonkamer kosten

kosten woonkamer vloerverwarmingWil je in je woonkamer steeds kunnen genieten van een heerlijk, aangenaam warm gevoel? In dat geval is het beslist interessant te noemen om er gebruik te maken van vloerverwarming. Vloerverwarming kan in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet alleen worden gerealiseerd onder nieuwe vloeren, ook onder reeds bestaande vloeren kunnen ze worden geplaatst. Ben je ook van plan om vloerverwarming te gebruiken in je woonkamer, maar wil je eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten vloerverwarming voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost vloerverwarming voor in de woonkamer?

Verschillende factoren zullen een directe impact hebben op de prijs die voor vloerverwarming in de woonkamer in rekening wordt gebracht. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld de elektrische van de traditionele vloerverwarming die wordt aangesloten op een CV-installatie. Beide systemen beschikken over hun specifieke voor- en nadelen. Daar waar de klassieke vloerverwarming betrouwbaar en zeer energiezuinig is geldt dat niet voor elektrische vloerverwarming. Deze laatste heeft dan weer als voordeel dat ze efficiënt aan en uit kan worden gezet. Toch blijft de traditionele vloerverwarming veruit het populairst.

Wanneer je uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om in je woonkamer (net als in de rest van je woning waarschijnlijk) gebruik te maken van de traditionele vloerverwarming is het altijd interessant om deze te laten plaatsen door een echte specialist. Alleen op deze manier wordt er voor gezorgd dat een mogelijke lekkage door een foutieve plaatsing kan worden voorkomen. Het achteraf open moeten breken van je vloer omdat er een probleem is zal je uiteraard ten allen tijde koste wat het kost willen voorkomen.

Het spreekt naast bovenstaande voor zich dat ook de oppervlakte van je woonkamer een zekere invloed zal hebben op het kostenplaatje dat is verbonden aan de vloerverwarming voor in de woonkamer. Daarnaast, bij traditionele vloerverwarming geldt, hoe dichter de buizen bij elkaar liggen, des te efficiënter de verwarming zal werken. Het is belangrijk om op voorhand voor jezelf uit te maken of de vloerverwarming in de woonkamer dienst zal doen als hoofdverwarming of ze gewoon moet zorgen voor lekker warme voetjes. Dit is uiteraard een keuze die je zelf zal moeten maken.

Wil je een concreet beeld hebben van het kostenplaatje waar je gemiddeld rekening mee kan houden wanneer je vloerverwarming voor in de woonkamer wenst te voorzien? Wij zetten deze kosten door middel van onderstaande tabel even voor jou op een rijtje:

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Bijverwarming Aantal groepen Gemiddelde kostprijs
Tot 10 m2 Tot 15 m2 Tot 20 m2 1 Tussen 760 & 835 euro
Tot 20 m2 Tot 30 m2 Tot 40 m2 2 Tussen 860 & 925 euro
Tot 30 m2 Tot 45 m2 Tot 60 m2 3 Tussen 960 & 1.075 euro
Tot 40 m2 Tot 60 m2 Tot 80 m2 4 Tussen 1.125 & 1.150
Tot 50 m2 Tot 75 m2 Tot 100 m2 5 Tussen 1.210 & 1.270 euro
Tot 60 m2 Tot 90 m2 Tot 120 m2 6 Tussen 1.410 & 1.535 euro
Tot 70 m2 Tot 105 m2 Tot 140 m2 7 Tussen 1.650 & 1.755 euro
Tot 80 m2 Tot 120 m2 Tot 160 m2 8 Tussen 1.750 & 1.885 euro

De prijsopbouw van vloerverwarming in woonkamer

De prijsopbouw van vloerverwarming in de woonkamer plaatsen bestaat uit drie onderdelen. De materiaalkost is met 48 procent duidelijk de grootste. Ze wordt wel meteen gevolgd door de arbeidskost welke 47 procent bedraagt. De resterende 5 procent van de kostprijs is nodig om de afvoerkosten in te dekken. Het feit dat 47 procent van de kosten arbeidskosten zijn zorgt er wel voor dat je over een niet onbelangrijk voordeel beschikt als woningeigenaar. Indien je wenst te besparen kan je immers altijd een offerte opvragen bij meerdere gespecialiseerde bedrijven. Door deze offertes te vergelijken zal je merken dat je meteen een behoorlijk deel van de kosten kan uitsparen en dat is altijd mooi meegenomen!

Keuzes die de prijs van vloerverwarming in woonkamer beïnvloeden

De gemiddelde standaard kosten zijn ondertussen wel min of meer duidelijk, maar er is meer. Wanneer we kijken naar de factoren die de prijs van vloerverwarming in de keuken kunnen beïnvloeden kunnen we immers vaststellen dat er toch een aantal niet onbelangrijke persoonlijke keuzes in terug te vinden zijn. We zetten deze keuzes even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Het type verwarming

Zoals eerder reeds aangegeven is het perfect mogelijk om vloerverwarming op tal van verschillende manieren in te zetten. Je kan er gebruik van maken als hoofdverwarming, maar daarnaast kan ze ook worden ingezet om gewoon te zorgen voor warme voeten. Om je een idee te geven van het prijsverschil, een systeem met vloerverwarming welke wordt gebruikt als bijverwarming voor een oppervlakte van 20 vierkante meter kost gemiddeld evenveel als hoofdverwarming die wordt ingezet over een oppervlakte van 10 vierkante meter.

Keuze 2: Elektrische of traditionele vloerverwarming

De tweede keuze heeft betrekking tot het verschil tussen elektrische en traditionele vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is in aankoop en op vlak van plaatsing een stukje voordeliger in vergelijking met traditionele vloerverwarming. Daar tegenover staat echter wel dat het verbruik van elektrische vloerverwarming een stuk hoger ligt waardoor de energiefactuur danig kan worden beïnvloed. Je dient voor jezelf uit te maken welke van de twee zaken voor jou van doorslaggevend belang zijn.

Keuze 3: Extra opties

Wanneer je er uiteindelijk voor hebt gekozen om geen gebruik te maken van elektrische, maar wel van traditionele vloerverwarming is het altijd interessant om er rekening mee te houden dat er nog verschillende extra opties op de markt zijn terug te vinden die mogelijks interessant kunnen zijn. We hebben uiteraard ook deze opties inclusief hun gemiddelde kostprijs even voor jou op een rijtje gezet:

Type optie Gemiddelde kostprijs
Pompschakelaar Tussen 70 & 105 euro
Aansluiting op stadsverwarming Ongeveer 80 euro
Verwijderen van radiatoren Tussen 25 & 35 euro
Monteren van bypass-ventiel Tussen 50 & 75 euro

Hoewel deze opties uiteraard niet in alle omstandigheden noodzakelijk zijn kunnen ze toch zeker en vast een bepaalde meerwaarde betekenen voor de gebruiker van de vloerverwarming.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.