Vloerverwarming afzetten

Vloerverwarming ’s nachts afzetten of niet?

Veel mensen die over vloerverwarming in hun huis beschikken stellen zich de vraag of ze er goed aan doen om deze ’s nachts af te zetten of niet. Algemeen wordt aangeraden om dit niet te doen, maar de vloerverwarming gewoon op een lager niveau in te stellen. Op dit vlak wordt een temperatuur aangeraden van 16 graden. Veel mensen zijn het er over eens dat ook een temperatuur van 12 graden kan volstaan, maar doorgaans is dit toch iets te koud. In ieder geval, door de vloerverwarming ’s nachts volledig uit te schakelen dient deze iedere dag opnieuw volledig te worden opgewarmd en dat verbruikt veel meer energie dan wanneer je de vloerverwarming op een min of meer constante temperatuur laat staan.

Is vloerverwarming afzetten financieel interessant?

Veel mensen gaan er standaard vanuit dat vloerverwarming afzetten op financieel vlak het interessantst is. Wat niet aan staat kan namelijk ook geen energie verbruiken… Uiteraard is dat helemaal correct, ware het niet dat je op een bepaald ogenblik je vloerverwarming terug aan zal willen zetten. Wanneer deze volledig is afgekoeld is het in eerste instantie belangrijk om deze terug gestaag aan te zetten en niet meteen op volle temperatuur, maar daarnaast vergt dit een ongelofelijke hoeveelheid energie. Wanneer het met andere woorden even net iets warmer is buiten waardoor de verwarming eigenlijk niet hoeft aan te staan is het doorgaans veel interessanter om de vloerverwarming op een lager pitje te zetten dan deze volledig uit te schakelen. Op deze manier is er minder energie nodig om de ruimtes terug op temperatuur te brengen.

Wanneer vloerverwarming afzetten?

In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om de vloerverwarming wel volledig af te zetten, bijvoorbeeld wanneer je voor een langere tijd van huis weg bent. Heb je een lange vakantie geboekt tijdens de zomermaanden? Zet dan gerust de vloerverwarming af tot je terug thuis bent. Tijdens de wintermaanden is dan weer minder aan te raden en is het vaak interessanter om deze toch gewoon op een lagere temperatuur aan te laten staan. In principe wordt het standaard niet aangeraden om vloerverwarming af te zetten, tenzij je er echt gedurende een bepaalde periode niet van kan genieten.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.