Juiste temperatuur vloerverwarming

Afhankelijk van verschillende factoren

Veel mensen denken dat het bepalen van de juiste temperatuur bij vloerverwarming hoofdzakelijk een persoonlijke keuze is. Op zich is dat ook wel zo, de ene persoon heeft namelijk veel sneller warm dan de andere, maar dat is lang niet het enige waar rekening mee moet worden gehouden. Wat bijvoorbeeld met het weerbeeld en het verschil tussen vloerverwarming als hoofdverwarming en als bijverwarming? In het eerste geval dient deze de verwarming van een complete ruimte alleen op zich te nemen terwijl ze in het geval van bijverwarming wordt ondersteund door bijvoorbeeld radiatoren of andere warmtebronnen. Standaard heeft vloerverwarming echter steeds een temperatuur van zo’n 30 graden.

Voorkom een te hoge temperatuur

Veel mensen die er voor hebben gekozen om vloerverwarming te plaatsen in hun woning kiezen er voor om de temperatuur van de vloer veel te hoog op te laten lopen. Men wil namelijk graag echt voelen dat de vloer warm heeft en hoewel dat aan de voeten best heel aangenaam kan zijn is het zo dat deze vorm van extra verwarming zeer veel energie kost. Vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming met warm water is dit het geval. De leidingen liggen namelijk veel dieper onder de grond waardoor ze eerst een grote hoeveelheid beton moeten verwarmen vooraleer de warmte aan de oppervlakte raakt. Na verloop van tijd zal de ruimte op deze manier veel te warm worden waarna je een raam zal openzetten en je nodeloos veel energie hebt verbruikt.

Vloerverwarming op een laag pitje

Het wordt algemeen aangeraden om vloerverwarming niet zomaar uit te schakelen, maar gewoon op een laag pitje aan te laten staan. Het standaard verbruik blijft hierdoor beperkt en je voorkomt dat het systeem terug volledig moet worden opgewarmd waardoor er zeer veel energie nodeloos wordt verbruikt. De vraag die veel mensen zich daarbij stellen is wat is nu een goede temperatuur om dit te doen? Hier wordt enorm veel over geschreven, maar over het algemeen zijn er steeds twee temperaturen die terugkomen, namelijk 13 en 16 graden. We kunnen nu reeds stellen dat 13 graden te weinig is. Beter is het dus om gebruik te maken van een minimumtemperatuur van 16 graden zodat het systeem niet te lang nodig heeft om terug op haar maximale temperatuur te komen.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.