Cementdekvloer vloerverwarming

vloerverwarming Krimpend karakter van de cementdekvloer

Wanneer de meeste bouwmaterialen worden opgewarmd is een logisch gevolg van die opwarming dat het materiaal begint uit te zetten. Bij een cementdekvloer is dat niet het geval. Dit type vloer zal bij opwarming zelfs een omgekeerd effect vertonen, het gaat met andere woorden krimpen. Dit is op zich geen groot probleem, alleen is het van belang om hier speciale aandacht aan te spenderen. Om de kans op krimpscheuren tot een absoluut minimum te beperken kan het interessant zijn om wapeningsvezel te verwerken in de specie. Een andere mogelijkheid om dit risico te beperken kan betrekking hebben tot het plaatsen van een wapeningsnet op de vloerverwarming. Hou er in dit laatste geval wel rekening mee dat het net op hoogte moet worden ingesteld of dient te worden vastgemaakt.

Opstart van vloerverwarming bij cementdekvloer

Wanneer je er een cementdekvloer hebt geplaatst en je voor de eerste keer de vloerverwarming dient op te starten is het zeer belangrijk om rekening te houden met een langzame opstartperiode. Veel mensen houden hier geen rekening mee en warmen hun vloerverwarming meteen tot het maximum op waardoor er al snel scheuren verschijnen in hun cementdekvloer. Deze scheuren zijn alles behalve eenvoudig te herstellen waardoor het wordt aangeraden om de eerste opwarming gestaag plaats te laten vinden. In principe wordt aangeraden om de temperatuur van het water slechts met één graad per dag te laten stijgen tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Belangrijk aandachtspunt

Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van een cementdekvloer in combinatie met vloerverwarming is het bijzonder belangrijk om er rekening mee te houden dat de horizontale plaatsing van leidingen en buizen een grotere kans geeft op scheurvorming. Daarnaast kan er ook mechanische schade plaatsvinden aan de cementvloer. Om dergelijke problemen te voorkomen is het van het grootste belang om een voldoende dekking te voorzien boven de leidingen. Hou er wel rekening mee dat de dikte van de leidingen grotendeels bepalend zal zijn voor de dikte van de cementdekvloer.

Wat kost vloerverwarming precies?

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen flink verschillen per installateur. Verstandig is daarom om te vergelijken. Vul hieronder je postcode in, vervolgens het formulier en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.